27 wrzesień – Światowy Dzień Turystyki, Dzień Podziemnego Państwa Polskiego, Doroczny Dzień Wymiany Oleju do Smażenia Frytek w Barach Szybkiej Obsługi
Światowy Dzień Turystyki
Fisz Emade Tworzywo – Zwiedzam Świat
W 1979 Światowa Organizacja Turystyki Narodów Zjednoczonych (United Nations World Tourism Organization skrót UNWTO – organizacja ONZtowska, zajmująca się kwestiami związanymi z turystyką), uchwaliła Światowy Dzień Turystyki.
Dodatkowo, na XV sesji w Pekinie, w październiku 2003 roku, Zgromadzenie postanowiło aby gospodarzem głównych uroczystości każdego roku było państwo z innego kontynentu.
- 2006 – Europa,
- 2007 – Azja Południowa,
- 2008 – obie Ameryki,
- 2009 – Afryka,
- 2011 – Bliski Wschód.
W czasach pioniera turystyki – Thomasa Cooka (założyciela pierwszego biura turystycznego) podróżowanie było długie, męczące i zastrzeżone dla nielicznych – tych z ogromną ilością czasu i zasobnym portfelem. Dzisiaj, choć wciąż nie jest to tanie hobby, to jednak podróżowanie stało się dostępne praktycznie dla każdego. Internet pozwala samemu zaplanować wycieczkę lub kupić ją w biurze po sprawdzeniu wielu ofert.
Mimo rozwoju, branża dalej nie jest wolna od problemów i zagrożeń. Na pierwsze miejsce wysunął się terroryzm, który skutecznie zniechęca podróżników, nawet do odwiedzenia Zachodniej Europy. Na tym tle Polska staje się coraz bardziej atrakcyjna. Jesteśmy uważani za kraj bezpieczny, z dobrą infrastrukturą i ciekawą siatką połączeń lotniczych, a przy tym niedrogi.
Faktoria Handlowa – Rekonstrukcja Osady Handlowej z okresu wpływów rzymskich w Pruszczu Gdańskim http://www.prot.gda.pl
Dzień Podziemnego Państwa Polskiego
Dzień Podziemnego Państwa Polskiego – polskie święto obchodzone co roku 27 września. We wrześniu 1998 r. Sejm RP ustanowił Dzień Polskiego Państwa Podziemnego. Było ono „fenomenem w dziejach nie tylko II wojny światowej”.
Polska była przygotowana na to, co stało się we wrześniu 1939 roku. Polskie Państwo Podziemne kierowane było przez władze RP na uchodźstwie: prezydenta, rząd i Naczelnego Wodza oraz ich krajowe przedstawicielstwa. Również podziemnym parlamentem, reprezentującym największe stronnictwa polityczne: Stronnictwo Ludowe, Polską Partię Socjalistyczną, Stronnictwo Narodowe oraz Stronnictwo Pracy. W latach 1940-1943 był Polityczny Komitet Porozumiewawczy, od 1943 do 1944 roku Krajowa Rada Polityczna, a od 1944 roku do końca wojny – Rada Jedności Narodowej.
Polskie Państwo Podziemne było tworem, który miał cechy przypisywane państwu. – PPP miało ich zaskakująco wiele jak na ciężkie warunki okupacyjne. Była to m.in. struktura tego, co przeobrazi się w 1942 roku w Armię Krajową, oświata i tajne nauczanie, dzięki któremu polskie dzieci mogły pobierać naukę, czy wymiar sprawiedliwości i sądy, które skazywały Niemców, a także kolaborantów i wykonywały wyroki. Był też cały odpowiednik rządu polskiego. Działał cały rząd i cała Rada Ministrów podzielona na departamenty.
We wrześniu 1939 roku Wojsko Polskie zakończyło bój w regularnych walkach z Niemcami i Rosjanami, żołnierze usunęli się w cień i wraz z władzami cywilnymi sformowali Polskie Państwo Podziemne.
Hymn Polski Podziemnej -PIEŚŃ PATRIOTYCZNA
Polskie Państwo Podziemne istniało przez prawie cały okres II wojny światowej. W początkach okupacji niemieckiej i sowieckiej na ziemiach polskich powstało kilkaset organizacji konspiracyjnych, które stopniowo były scalane – najpierw jako Służba Zwycięstwu Polski, potem do lutego 1942 jako Związek Walki Zbrojnej. 14 lutego 1942 roku gen. Władysław Sikorski wydał rozkaz, by Związek Walki Zbrojnej przekształcił się w Armię Krajową
Podziemie składało się z dwóch pionów – wojskowego i cywilnego, na który składały się m.in. departamenty sprawiedliwości czy oświaty i kultury.
W działalność Polskiego Państwa Podziemnego zaangażowanych było wiele osób – zarówno tych, którzy pozostali w kraju, jak i tych, którzy udali się na emigrację. To były dziesiątki tysięcy ludzi częściowo opłacanych z funduszy przesyłanych z Zachodu, które do kraju transportowali przede wszystkim cichociemni. Drogą lotniczą do Polski zostały przekazane miliony dolarów właśnie po to, by mogło funkcjonować państwo podziemne.
Doroczny Dzień Wymiany Oleju do Smażenia Frytek w Barach Szybkiej Obsługi
( chcę wierzyć, że wymieniają go częściej )
Frytki większości z nas kojarzą się ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie powstało wiele światowych sieci z fast foodami takich jak Mc Donalds, KFC, Burger King itd. W każdym z tych lokali do dań dodawane są te ziemniaczane przekąski. Jednak nie w Ameryce należy szukać kolebki tego dania, lecz w Europie, gdzie Belgia oraz Francja zażarcie walczy o miano ojczyzny tej potrawy.
Według Wikipedii frytki to rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków ziemniaki, smażone w głębokim tłuszczu (tradycyjnie, w kraju pochodzenia – Belgii, stosowano do smażenia łój wołowy). Stosowane jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych. Do smażenia frytek używa się frytkownic, chociaż można je smażyć także w innych naczyniach czy na patelni.
Stosując odpowiednie techniki smażenia, można spowodować, aby frytki były mniej ciężkostrawne. Można je np. usmażyć z użyciem oleju z ryżu (mniej wnika w potrawy niż inne oleje, posiada wysoką temperaturę dymienia rzędu 210 °C, co powoduje, że nie przypala się nawet podczas długiego smażenia) oraz w niższej temperaturze (rzędu 130-150 °C). Wadą tego rozwiązania jest dłuższy okres smażenia. Smażąc frytki warto do tego celu używać frytkownicy z wbudowanym termostatem (nie dopuszcza do przekroczenia określonej temperatury, czyli w efekcie przegrzewania się oleju). W sprzedaży dostępne są również frytkownice, w których proces smażenia odbywa się za pomocą odpowiednio wysterowanego strumienia gorącego powietrza.
Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia. Najczęściej wskazywany negatywny efekt częstego spożywania frytek jest związany z faktem, że potrawa ta zawiera w sobie dużą ilość tłuszczów nasyconych. W restauracjach, gdzie frytki przyrządza się w dużych frytkownicach, istnieje konieczność stosowania łoju lub uwodornionych olejów roślinnych, gdyż tylko takie tłuszcze wytrzymują długie, wielokrotne smażenie. Powoduje to, że częste spożywane frytek zwiększa ogólne spożycie tłuszczów nasyconych i zmniejsza spożycie tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czego skutkiem jest wzrost ryzyka wystąpienia chorób miażdżycowych. Dlatego do przyrządzania frytek zaleca się stosowanie rafinowanego oleju rzepakowego zamiast tradycyjnej frytury opartej na łoju. Dobrej jakości olej rzepakowy jest jednak znacznie droższy.
Narodowe danie Anglików: fish and chips. Źródło: Wikimedia Commons
Źródło: https://pl.wikipedia.org; http://pomorskie.eu; http://visitgdansk.com; http://www.prot.gda.pl; http://www.polskieradio.pl; http://www.suwalki.info; http://www.smakizpolski.com.pl; http://www.smakizpolski.com.pl; http://lazarz.pl; http://www.poradnikzdrowie.pl; wiersz Ernesta Brylla „Turystyka”