Zamiast Koloseum odłamek miski, nadpalona decha, plama na ścianie. Fachowiec z Florencji niech wymyśli zupkę, czyli … niewdzięczna turystyka

27 wrzesień – Światowy Dzień Turystyki, Dzień Podziemnego Państwa Polskiego, Doroczny Dzień Wymiany Oleju do Smażenia Frytek w Barach Szybkiej Obsługi

 

Światowy Dzień Turystyki

 

Fisz Emade Tworzywo – Zwiedzam Świat

 

W 1979 Światowa Organizacja Turystyki Narodów Zjednoczonych (United Nations World Tourism Organization skrót UNWTO – organizacja ONZtowska,  zajmująca się kwestiami związanymi z turystyką), uchwaliła Światowy Dzień Turystyki.

Zgodnie z decyzją UNWTO, dzień ten został ustanowiony na pamiątkę przyjęcia statutu Organizacji, co nastąpiło 27 września 1970 roku.
UNWTO należy do jednych z najważniejszych organizacji międzynarodowych. W 2009 zrzeszała 154 państwa reprezentowane przez turystyczne organizacje rządowe. Polska jest członkiem Światowej Organizacji Turystyki od roku 1975, tj. od daty jej powstania, jako jedno z państw-założycieli ONZ.
Na XII sesji w Stambule w Turcji, w październiku 1997 roku Zgromadzenie Ogólne UNWTO postanowiło wyznaczyć kraj podejmujący co roku działania jako partner w organizowaniu obchodów Światowego Dnia Turystyki. Od tego to roku, główne obchody Dnia organizowane są w różnych państwach.
Dodatkowo,  na XV sesji w Pekinie, w październiku 2003 roku, Zgromadzenie postanowiło aby gospodarzem głównych uroczystości każdego roku było państwo z innego kontynentu.
  • 2006 – Europa,
  • 2007 – Azja Południowa,
  • 2008 – obie Ameryki,
  • 2009 – Afryka,
  • 2011 – Bliski Wschód.
Celem tego dnia jest podniesienie świadomości na temat roli turystyki w ramach społeczności międzynarodowej i pokazania, jak wpływa na społeczne, kulturowe, polityczne i ekonomiczne wartości na całym świecie.  Jest to również okazja do podsumowania roku działań w turystyce, wymiany doświadczeń, podzielenia się poglądami, ale także spotkania w gronie bliskich przyjaciół.

Co roku organizatorom towarzyszy inne hasło przewodnie:
1.  1980r – Wkład turystyki dla zachowania dziedzictwa kulturowego, pokoju i wzajemnego zrozumienia
2.  1998r – Partnerstwo publiczno-prywatne w sektorze: klucz do rozwoju turystyki i promocji
3.  1999r – Turystyka: zachowanie dziedzictwa świata w nowym tysiącleciu
4.  2000r -Technologia i natura: dwa wyzwania dla turystyki na progu XXI wieku
5.  2001r – Turystyka opłatą na rzecz pokoju i dialogu między cywilizacjami
6.  2002r – Ekoturystyka kluczem do zrównoważonego rozwoju
7.  2003r – Turystyka siłą napędową dla złagodzenia ubóstwa, tworzenia miejsc pracy i harmonii społecznej
8.  2004r – Sport i turystyka: dwie żywotne siły wzajemnego zrozumienia, kultury i rozwoju społeczeństw
9.  2005r – Podróże i transport: z wyobraźnią Juliusza Verne do rzeczywistości XXI wieku
10.  2006r – Turystyka wzbogaca
11. 2007r – Turystyka otwiera drzwi dla kobiet
12. 2008r – Turystyka odpowiedzią na wyzwanie zmian klimatycznych i globalnego ocieplenia
13. 2009r – Turystyka – świętując różnorodność
14. 2010r – Turystyka i bioróżnorodność
15. 2011r – Turystyka – łączenie kultur
16. 2012r – Turystyka i zrównoważona energia
17. 2013r – Turystyka i woda: Chroniąc naszą wspólną przyszłość
18. 2014r – Światowy Dzień Turystyki 2014: Obchodząc święto turystyki i rozwoju społecznego
19. 2015r – Miliard turystów, miliard możliwości
20. 2016r – Turystyka dla wszystkich – promocja powszechnej dostępności
21. 2017r – Zrównoważona turystyka – narzędzie rozwoju

W czasach pioniera turystyki – Thomasa Cooka (założyciela pierwszego biura turystycznego) podróżowanie było długie, męczące i zastrzeżone dla nielicznych – tych z ogromną ilością czasu i zasobnym portfelem. Dzisiaj, choć wciąż nie jest to tanie hobby, to jednak podróżowanie stało się dostępne praktycznie dla każdego. Internet pozwala samemu zaplanować wycieczkę lub kupić ją w biurze po sprawdzeniu wielu ofert.

Mimo rozwoju, branża dalej nie jest wolna od problemów i zagrożeń. Na pierwsze miejsce wysunął się terroryzm, który skutecznie zniechęca podróżników, nawet do odwiedzenia Zachodniej Europy. Na tym tle Polska staje się coraz bardziej atrakcyjna. Jesteśmy uważani za kraj bezpieczny, z dobrą infrastrukturą i ciekawą siatką połączeń lotniczych, a przy tym niedrogi.

Faktoria Handlowa – Rekonstrukcja Osady Handlowej z okresu wpływów rzymskich w Pruszczu Gdańskim http://www.prot.gda.pl

Dzień Podziemnego Państwa Polskiego

 

Dzień Podziemnego Państwa Polskiego – polskie święto obchodzone co roku 27 września. We wrześniu 1998 r. Sejm RP ustanowił Dzień Polskiego Państwa Podziemnego. Było ono „fenomenem w dziejach nie tylko II wojny światowej”.

Polska była przygotowana na to, co stało się we wrześniu 1939 roku. Polskie Państwo Podziemne kierowane było przez władze RP na uchodźstwie: prezydenta, rząd i Naczelnego Wodza oraz ich krajowe przedstawicielstwa. Również podziemnym parlamentem, reprezentującym największe stronnictwa polityczne: Stronnictwo Ludowe, Polską Partię Socjalistyczną, Stronnictwo Narodowe oraz Stronnictwo Pracy. W latach 1940-1943 był Polityczny Komitet Porozumiewawczy, od 1943 do 1944 roku Krajowa Rada Polityczna, a od 1944 roku do końca wojny – Rada Jedności Narodowej.

Polskie Państwo Podziemne było tworem, który miał cechy przypisywane państwu. – PPP miało ich zaskakująco wiele jak na ciężkie warunki okupacyjne. Była to m.in. struktura tego, co przeobrazi się w 1942 roku w Armię Krajową, oświata i tajne nauczanie, dzięki któremu polskie dzieci mogły pobierać naukę, czy wymiar sprawiedliwości i sądy, które skazywały Niemców, a także kolaborantów i wykonywały wyroki. Był też cały odpowiednik rządu polskiego. Działał cały rząd i cała Rada Ministrów podzielona na departamenty.

We wrześniu 1939 roku Wojsko Polskie zakończyło bój w regularnych walkach z Niemcami i Rosjanami, żołnierze usunęli się w cień i wraz z władzami cywilnymi sformowali Polskie Państwo Podziemne.

 

 

Hymn Polski Podziemnej -PIEŚŃ PATRIOTYCZNA

 

Polskie Państwo Podziemne istniało przez prawie cały okres II wojny światowej. W początkach okupacji niemieckiej i sowieckiej na ziemiach polskich powstało kilkaset organizacji konspiracyjnych, które stopniowo były scalane – najpierw jako Służba Zwycięstwu Polski, potem do lutego 1942 jako Związek Walki Zbrojnej. 14 lutego 1942 roku gen. Władysław Sikorski wydał rozkaz, by Związek Walki Zbrojnej przekształcił się w Armię Krajową

Podziemie składało się z dwóch pionów – wojskowego i cywilnego, na który składały się m.in. departamenty sprawiedliwości czy oświaty i kultury.

W działalność Polskiego Państwa Podziemnego zaangażowanych było wiele osób – zarówno tych, którzy pozostali w kraju, jak i tych, którzy udali się na emigrację. To były dziesiątki tysięcy ludzi częściowo opłacanych z funduszy przesyłanych z Zachodu, które do kraju transportowali przede wszystkim cichociemni. Drogą lotniczą do Polski zostały przekazane miliony dolarów właśnie po to, by mogło funkcjonować państwo podziemne.

 

 

Doroczny Dzień Wymiany Oleju do Smażenia Frytek w Barach Szybkiej Obsługi

( chcę wierzyć, że wymieniają go częściej  )

Frytki większości z nas kojarzą się ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie powstało wiele światowych sieci z fast foodami takich jak Mc Donalds, KFC, Burger King itd. W każdym z tych lokali do dań dodawane są te ziemniaczane przekąski. Jednak nie w Ameryce należy szukać kolebki tego dania, lecz w Europie, gdzie Belgia oraz Francja zażarcie walczy o miano ojczyzny tej potrawy.

Według Wikipedii  frytki  to rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków ziemniaki, smażone w głębokim tłuszczu (tradycyjnie, w kraju pochodzenia – Belgii, stosowano do smażenia łój wołowy). Stosowane jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych. Do smażenia frytek używa się frytkownic, chociaż można je smażyć także w innych naczyniach czy na patelni.

Stosując odpowiednie techniki smażenia, można spowodować, aby frytki były mniej ciężkostrawne. Można je np. usmażyć z użyciem oleju z ryżu (mniej wnika w potrawy niż inne oleje, posiada wysoką temperaturę dymienia rzędu 210 °C, co powoduje, że nie przypala się nawet podczas długiego smażenia) oraz w niższej temperaturze (rzędu 130-150 °C). Wadą tego rozwiązania jest dłuższy okres smażenia. Smażąc frytki warto do tego celu używać frytkownicy z wbudowanym termostatem (nie dopuszcza do przekroczenia określonej temperatury, czyli w efekcie przegrzewania się oleju). W sprzedaży dostępne są również frytkownice, w których proces smażenia odbywa się za pomocą odpowiednio wysterowanego strumienia gorącego powietrza.

Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia. Najczęściej wskazywany negatywny efekt częstego spożywania frytek jest związany z faktem, że potrawa ta zawiera w sobie dużą ilość tłuszczów nasyconych. W restauracjach, gdzie frytki przyrządza się w dużych frytkownicach, istnieje konieczność stosowania łoju lub uwodornionych olejów roślinnych, gdyż tylko takie tłuszcze wytrzymują długie, wielokrotne smażenie. Powoduje to, że częste spożywane frytek zwiększa ogólne spożycie tłuszczów nasyconych i zmniejsza spożycie tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czego skutkiem jest wzrost ryzyka wystąpienia chorób miażdżycowych. Dlatego do przyrządzania frytek zaleca się stosowanie rafinowanego oleju rzepakowego zamiast tradycyjnej frytury opartej na łoju. Dobrej jakości olej rzepakowy jest jednak znacznie droższy.

 

 

Narodowe danie Anglików: fish and chips. Źródło: Wikimedia Commons

Pozostając przy temacie frytek, to nie tylko przegrzany tłuszcz jest tutaj szkodliwy. W ziemniakach lub innej żywności, zawierającej duże ilości skrobi, w wyniku reakcji Maillarda, pod wpływem temperatury wyższej niż 120 stopni C ( np. podczas smażenia, pieczenia i niekiedy suszenia ), powstaje organiczny związek chemiczny – akrylamid. Akrylamid wykazuje działanie neurotoksyczne i potencjalnie rakotwórcze ponieważ zmniejsza poziom naturalnych przeciwutleniaczy a także zwiększa ryzyko miażdżycy.  Dlatego warto więc ograniczyć spożywanie chipsów, chrupek, frytek, dobrze wypieczonego pieczywa, ciastek i kawy.
Na szkodliwość akrylamidu szczególnie narażone są dzieci, które frytki wprost uwielbiają. Im bardziej frytki lub chipsy są wypieczone tym więcej substancji jest uwalnianej. Aby ograniczyć jej poziom dobrym sposobem przed smażeniem jest blanszowanie frytek.  Ale najważniejsza jest wymiana oleju do smażenia, bo jeżeli akrylamid wytwarza się we frytkach to ileż jeszcze się go znajduje w spalonych resztkach smażonej żywności w postaci przypalonego osadu?
Oczywiście jedzenie frytek tylko od czasu do czasu nie powinno mieć złego wpływu na zdrowie. W międzyczasie nasz organizm sam powinien sobie poradzić ze spożytymi toksynami.

 

 

 

 

Źródło:   https://pl.wikipedia.org;   http://pomorskie.eu;    http://visitgdansk.com;   http://www.prot.gda.pl;    http://www.polskieradio.pl;   http://www.suwalki.info;   http://www.smakizpolski.com.pl;   http://www.smakizpolski.com.pl;   http://lazarz.pl;   http://www.poradnikzdrowie.pl;    wiersz Ernesta Brylla “Turystyka”

Dodaj komentarz