Jedni uważają je za największe zło i unikają jak ognia. Inni widzą w nich jedyne skuteczne lekarstwo i sposób na wszystkie dolegliwości, czyli … wady i zalety antybiotykow

Sobota, 18 listopada – Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach

 

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach

Antybiotyki są to środki stosowane w leczeniu zakażeń bakteryjnych. Zabijają mikroorganizmy, ale dla komórek człowieka są stosunkowo nieszkodliwe. Dzięki antybiotykom kiedyś śmiertelne choroby, takie jak kiła czy gruźlica, dzisiaj są całkowicie uleczalne. Antybiotyki działają bakteriobójczo bądź hamują namnażanie się bakterii poprzez zaburzenie ich metabolizmu.

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach jest coroczną europejską inicjatywą w zakresie zdrowia publicznego, która odbywa się w dniu 18 listopada w celu podniesienia świadomości na temat zagrożenia dla zdrowia, jakim jest oporność na antybiotyki, oraz promowanie racjonalnego stosowania antybiotyków. Najnowsze dane potwierdzają, że w całej Unii Europejskiej wzrasta liczba pacjentów zakażonych bakteriami opornymi i że antybiotykooporność jest poważnym zagrożeniem dla europejskiego zdrowia publicznego.
Racjonalne stosowanie antybiotyków może przyczynić się do zahamowania rozwoju bakterii opornych i zachowania skuteczności stosowania antybiotyków dla przyszłych pokoleń. Celem Europejskiego Dnia Wiedzy o Antybiotykach jest wsparcie działań na poziomie krajowym mających ograniczyć niepotrzebne stosowanie antybiotyków w szpitalach za pomocą opracowania i rozpowszechnienia materiałów edukacyjnych promujących właściwe stosowanie antybiotyków.
W całej Europie podejmuje się obecnie wiele inicjatyw w celu rozpowszechnienia informacji o zagrożeniach związanych z niewłaściwym stosowaniem antybiotyków oraz o ich właściwym stosowaniu. Właściwe stosowanie antybiotyków może zapobiec pojawianiu się i selekcji bakterii opornych na antybiotyki. Częsta oporność wśród bakterii wiąże się z nieracjonalną antybiotykoterapią oraz zbyt dużym zużyciem tych leków w przemyśle spożywczym. W wielu krajach (np. USA) legalne jest też stosowanie niewielkich dawek antybiotyków podczas hodowli dla podniesienia masy trzody chlewnej. Dawki te są zbyt małe, aby zabić wszystkie bakterie, świetnie więc stymulują wyrobienie przez bakterie antybiotykooporności

Antybiotyki, chociaż bywają pomocne, także niszczą pożyteczną florę bakteryjną w jelitach, a to prowadzi do rozwoju drożdży. Ponadto mogą powodować alergie pokarmowe oraz zaburzenia jelitowe. Często, z doskonałym skutkiem, możemy antybiotyk zastąpić tym, co oferuje nam natura. I bez skutków ubocznych.

 

Oto kilka naturalnych antybiotyków:

Ocet jabłkowy. Zawiera kwas jabłkowy, który skutecznie zwalcza wirusy, grzyby i bakterie. Ponadto absorbuje toksyny dzięki czemu oczyszcza organizm i zapobiega uszkodzeniu tkanek.

Czosnek. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Jego regularne stosowanie, nawet w niewielkich ilościach, skutecznie przeciwdziała różnym problemom zdrowotnym (m. in. przerost Candida, wysokie ciśnienie krwi, przeziębienie, choroby układu sercowo-naczyniowego).

Imbir. Stosowany jako silny środek przeciw grypie i przeziębieniu. Jego spożycie podnosi temperaturę ciała, co powoduje pocenie się. Wówczas nasz organizm uwalnia substancje chemiczne, które niszczą drobnoustroje.

Cebula. Ma podobne właściwości do czosnku. Łagodzi ból, poprawia krążenie oraz łagodzi stany zapalne. Przynosi ulgę w przypadku uporczywego kaszlu, grypy i przeziębienia.

Liść oliwny. Wykazuje działanie antybiotyczne, bakteriobójcze, przeciwwirusowe,  przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.

Witamina C. Skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, przyspiesza gojenie ran.

Olej z pestek grejfruta. Początkowo znany jako lek przeciwpasożytniczy. Ekstrakt ten hamuje rozwój bakterii, grzybów i wirusów. Bioflawonoidy w nim zawarte przekształcane są w związki, które przeciwdziałają grypie, niszczą grzyby Candida, gronkowca, opryszczkę, bakterie E.coli, pasożyty i inne.

Chrzan. Pobudza odporność organizmu, podnosi temperaturę ciała, stymuluje dopływ krwi do wszystkich jego części. Lotne olejki zawarte w chrzanie wykazują silne działanie antybiotyczne oraz przeciwbakteryjne. Pomocne w przypadku infekcji gardła i dróg oddechowych.

Eukaliptus. Powszechnie stosowany jako miejscowy antybiotyk, wykazuje silne działanie antyseptyczne.

Miód Manuka. Pochodzi z Australii i Nowej Zelandii. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antyseptycznie, przyspiesza gojenie. Ma właściwości antyoksydacyjne. Stosowany również w przypadku zakażeń i szczepów odpornych na antybiotyki.

Gorzknik kanadyjski . Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwbiegunkowo oraz antynowotworowo. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Mirra. Wonna żywica o której pisano już w Biblii. Ma właściwości antybiotyczne, przeciwwirusowe, antyseptyczne. Przydatna w przypadku bólu gardła, zapaleniu oskrzeli, owrzodzeniach jamy ustnej oraz nieświeżym oddechu. Podnosi również poziom białych krwinek. Uwaga! Ze względu na silny wpływ na nerki nie stosować dłużej niż 2 tygodnie!

Źródło:  https://pl.wikipedia.org;  http://www.antybiotyki.edu.pl;   http://www.tvn24.pl;   http://pannaewa.com.pl

Dodaj komentarz