Sobota, 3 lutego – Międzynarodowy Dzień Kopania Rowów, Dzień Ciasta Marchewkowego
RAP ONE SHOT odcinek 11 : HANS SOLO – Polak Wyjątkowy Song
Międzynarodowy Dzień Kopania Rowów
3 lutego to Międzynarodowy Dzień Kopania Rowów. Obrazek którym można zilustrować dzisiejsze nietypowe święto, jest w polskiej rzeczywistości oczywisty: jeden kopie, reszta stoi i komentuje.
Grupa kilkuset byłych pracowników gospodarstwa rolnego w Jakubowicach koło Byczyny, otrzymała dorywcze płatne zajęcie. Dawniej pracowali w PGR-ach, udrażniali rowy melioracyjne, pielęgnowali je, konserwowali. Od trzynastu lat, kiedy to przyszedł pomór na PGR-y, nikt tego nie robi. Bo i skąd pieniądze? Rowy zamuliło, zaczopowało rozrośniętą darnią, trzcinami – katastrofa.
Dobrze, że w końcu ktoś poszedł po rozum do głowy i postanowił przywrócić sprawność zapomnianym systemom odwadniającym.
Powód do zadowolenia ma także kilkudziesięciu mieszkańców podbyczyńskich wiosek, gdzie kiedyś kombinat PGR w Wołczynie miał swe filialne gospodarstwa. Bo ludzie ci, od lat bezrobotni i pozbawieni uprawnień do zasiłku, stanęli przed szansą otrzymania pracy. Wprawdzie dorywczej, na czas nieco ponad cztery miesiące, ale przecież lepszy rydz niż nic.
Chodziło o to, by zajęcie otrzymali najbardziej potrzebujący, najbardziej dotknięci przez biedę. I to właśnie ci pozbawieni zasiłków, żyjący z zapomóg, ostatecznie znaleźli się na liście. Gmina pokryła koszty badań lekarskich, zorganizowała szkolenia bhp-owskie i zapewniła sprzęt. Mija właśnie półmetek od chwili, gdy tak wyselekcjonowani kandydaci podjęli zaoferowaną im dorywczą pracę.
To już nie te czasy kiedy „czy się stoi czy się leży to wypłata się należy”, więc kopią dla gmin rowy, sprzątają ulice. Chętnych nie brak.
Dzień Ciasta Marchewkowego
3 lutego to, w kalendarzu świąt nietypowych, dzień… ciasta marchewkowego. To, że takie święto istnieje nie powinno nikogo dziwić, bo ciasto marchewkowe jest bardzo popularne na całym świecie.
Ciasto marchewkowe (carrot cake) to słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
Nazwa jest nieco myląca, ponieważ ciasto marchewkowe bardziej przypomina owocowy chleb, aniżeli tradycyjny, słodki placek: najpierw miesza się mokre składniki (tłuszcz, jajka oraz marchew), potem suche (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier), a ostatecznie łączy wszystko razem. Surowa masa nie jest gładka, raczej gęsta i grudkowata.
Lepiej smakuje ciasto z dodatkiem przypraw korzennych takich jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i orzechów laskowych oraz wiórków kokosowych i suszonych owoców. Ciasto należy piec w temperaturze 180°C przez około godzinę. Można je jeść bez polewy, jednak najczęściej podaje się je z polewą lukrową lub kremową z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Zazwyczaj piecze się je w prostokątnych lub podłużnych foremkach, a podaje pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii ciasto marchewkowe można bez problemu kupić w sklepach spożywczych lub w cukierniach.
Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, aby wzbogacić smak deserów. Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności.
W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji. W 2005 roku ciasto marchewkowe z kremową glazurą znalazło się na piątym miejscu w rankingu najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych.
W Szwajcarii regionalną potrawą jest tort marchewkowy Rüblitorte.
W kuchni polskiej w jednym z popularnych przepisów na piernik, głównym składnikiem jest tarta marchew i jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem.
Źródło: https://pl.wikipedia.org; http://www.nto.pl