Nie dopuścić do przytycia, tyle jeszcze do odkrycia , czyli … jak Unia uczy zdrowego odżywiania …

Środa, 8 listopad – Światowy Dzień Radiologii, Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

 

Światowy Dzień Radiologii

 

8 listopada 1895 roku Wilhelm Conrad Röntgen odkrył istnienie promieniowania, które później zostało określone jego nazwiskiem. Od tamtego dnia rozpoczęła się naukowa przygoda badaczy, naukowców i lekarzy, która szybko przeistoczyła się w niezwykle ważną dziedzinę medycyny i trwa do dziś.
Radiologia to jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin współczesnej medycyny. Często termin ten jest zestawiany z określeniem “diagnostyka obrazowa”, bo jest ścisły związek radiologii jako dziedziny powszechnie kojarzonej z wykorzystywaniem fal promieniowania rentgenowskiego, z innymi. nowszymi technikami obrazowania ciała wykorzystującymi fale promieniowania elektromagnetycznego o innej charakterystyce.

W zakres diagnostyki obrazowej wchodzi obecnie wiele rodzajów badań, często wzajemnie uzupełniających się, takich jak: radiologia klasyczna (np. zdjęcia RTG), ultrasonografia (USG), tomografia komputerowa (TK), rezonans magnetyczny (MR). Wsparciem dla radiologii jest medycyna nuklearna (scyntygrafia).

 

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

 

Jarek Boberek – Owoce i warzywa w szkole

 

 

Około 22 mln dzieci w Unii Europejskiej cierpi na nadwagę lub otyłość. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Dlatego też Komisja Europejska rozpoczęła kampanię informacyjną, która ma przekonać obywateli, że zdrowe odżywianie w dzieciństwie znaczy zdrowie w dorosłym życiu.

 

 

Co roku w Europie liczba dzieci z nadwagą rośnie o 400 tysięcy. Jest to wyjątkowo niepokojące zjawisko, gdyż nadwaga i otyłość u dzieci często wywołują problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci te są bardziej narażone na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję.

Stąd też pomysł Komisji Europejskiej na zorganizowanie wspólnie z Europejskim Stowarzyszeniem Kucharzy Euro-Toques – Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Rozpoczęta przez komisarza UE ds. zdrowia Markosa Kyprianou kampania ma na celu zachęcanie dzieci do zdrowego odżywania i ćwiczeń fizycznych oraz przeciwdziałanie coraz poważniejszemu problemowi otyłości u najmłodszych.

Nawyki z dzieciństwa mają często wpływ na późniejszy styl życia. Można zatem założyć, że dzieci, które poznają zalety zdrowego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy tryb życia.

Dobre przyzwyczajenia nabyte w dzieciństwie procentują w dorosłym życiu. Zdaniem komisarza zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania i ćwiczeń fizycznych jest doskonałą inwestycją na przyszłość.

 

Komisarz wziął udział w interaktywnych lekcjach gotowania, zorganizowanych w szkole europejskiej w Brukseli. Czterech zawodowych kucharzy wyjaśniało grupie 60 dzieci, jakie korzyści płyną ze zdrowego odżywiania.

W piętnastu krajach członkowskich urzędnicy UE, znani kucharze i uczniowie szkół biorą wspólnie udział w pokazach zdrowego i smacznego gotowania oraz w warsztatach promujących zdrowy styl życia. W ramach różnych imprez setki dzieci poznają zasady zdrowego żywienia. Kucharze zrzeszeni w Euro-Toques przygotują wraz z dziećmi zdrowe dania, pokazując, że gotowanie może być świetną zabawą. Dodatkowo urzędnicy Komisji będą rozmawiać z dziećmi o roli zrównoważonej diety i ćwiczeń fizycznych.

Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia w szkołach na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest kampania “Śniadanie Daje Moc”. Badania z 2010 roku pokazują, że około 40% uczniów i studentów rezygnuje ze spożycia śniadania. Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentracje uczniów. Nauczyciele zaangażowani w akcję, organizują w klasach wspólne spożywanie śniadania, przygotowują kanapki lub przekąski z klasą w ramach zajęć lekcyjnych oraz uświadamiają wychowanków o roli śniadania w codziennej diecie.

 

 

 

 

Coraz więcej serwisów poświęconych gotowaniu włącza się w akcję Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Obecnie mamy “modę” na zdrową żywność i zdrowe żywienie. Bary typu slow food, cieszą się ogromną popularnością. Wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania. Nie mniej jednak jest to nadal ogromne pole do działania. Tego dnia należy bardzo dokładnie przyjrzeć się swojej diecie, temu co spożywamy Zdrowa dieta jest podstawą do dobrej kondycji i zdrowia.

 

 

Źródło:   https://pl.wikipedia.org;     http://www.cxnews.pl;   http://www.agamasmaka.pl;

Dodaj komentarz