Poniedziałek, 5 luty – Światowy Dzień Nutelli
Światowy Dzień Nutelli
Nutella to krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów laskowych i kakao, produkcji włoskiej firmy Ferrero. Jest wykorzystywany do kanapek, ciastek, ciast (w tym tortów) i wielu innych słodkich produktów spożywczych.
Składniki Nutelli to cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja); wanilina.
Krem jest produkowany przez rodzinną firmę Ferrero od 1949 r. Pierwotnie nazywał się „Supercrema Gianduja”, ponieważ jego smak to smak wynalezionego jeszcze w czasach napoleońskich w Turynie kremu Gianduja.
Nazwa Nutella pojawiła się na rynku dopiero w 1967 r.
Wizerunek kromki chleba posmarowanej kremem obok szklanki mleka oraz orzechów jest symbolem i znakiem rozpoznawczym.
Produkt szybko stał się tak popularny, że w pewnym okresie we włoskich sklepach wprowadzono usługę „SMAROWANIE“, dzieci mogły przyjść z własną kromką chleba po „nasmarowanie“ pyszną Nutellą.
Nutella® to najbardziej znany na świecie krem do smarowania pieczywa – obecny już w 190 krajach. W Polsce Nutella® jest sprzedawana od 1994 roku.
Świętowany 5 lutego Światowy Dzień Nutelli został ustanowiony w 2007 r. przez dwójkę amerykańskich pisarzy mieszkających we Włoszech: Sarę Rosso i Michelle’a Fabio. Czczony jest najczęściej w międzynarodowej blogosferze, która prześciga się w umieszczaniu przepisów kulinarnych na potrawy zawierające Nutellę lub na stworzenie słynnego kremu w domowych warunkach.
Po sieci rozeszły się informacje o „rakotwórczym” działaniu Nutelli i o tym, że jest wycofywana z supermarketów. W styczniu 2017 roku Koncern Ferrero wydał oświadczenie w sprawie informacji dotyczących kremu Nutella pojawiających się w mediach. Firma podkreśla, że Nutella jest bezpieczna dla zdrowia i nie zawiera składników kancerogennych. Treść oświadczenia można przeczytać (TUTAJ)
Źródło: https://pl.wikipedia.org; https://www.ferrero.pl; https://www.pb.pl;