Zagrycha, czyli … czym najczęściej zagryza się wódkę

Czwartek, 16 sierpnia – Międzynarodowy Dzień Zagrychy

 

Międzynarodowy Dzień Zagrychy

 

Według badania na temat spożycia alkoholu w Europie (przygotowanego przez Euromonitor na podstawie preferencji zakupowych mieszkańców UE), Polska, mimo rosnącej sprzedaży wina i piwa, oraz spadającej sprzedaży mocnych alkoholi i zmieniających się trendów, dalej pozostaje w europejskim obszarze wódki. A dane w przeliczeniu na mieszkańca obejmują również nieletnich i abstynentów.

Włosi zagryzają alkohol oliwkami, grissini i salami. Nieodłącznym elementem biesiady w Hiszpanii są tapas. A co króluje na stołach w Polsce? Dawniej, w PRL-u,  była to „luneta” i „meduza”. W ostateczności śledziki i ogórki. Okazuje się jednak, że ogórek kiszony jest w niektórych kręgach passe.

Na pewno tego problemu nie ma nasza gwiazda, niedawno obchodząca swoje 80 urodziny (14 sierpnia).

Zdaniem Beaty Marii Tyszkiewicz-Kalenickiej (bo tak brzmi jej pełne nazwisko) – bycie damą nie musi oznaczać rezygnacji z alkoholu ani papierosów. Sama chętnie pije whisky lub czystą, schłodzoną wódkę. Do tego papieros!

Choć czasami zagrycha też się przydaje – i niekoniecznie sam ogórek!

„Uważam, że dama pije, pali i przeklina, to jest moja recepta na damę. Nic złego w tym nie widzę”. To słowa aktorki wypowiedziane wielokrotnie w wywiadach z nią przeprowadzanych.

 W czerwcu 2017 aktorka przeszła zawał. Lekarze wymusili na niej zdrowy tryb życia. Ale przeklinać może!

Życzę Pani Tyszkiewicz, naszej Damie Polskiego Kina, wytrwałości i dużo zdrowia.

 

 

 

 

 

Źródło:   https://pl.wikipedia.org;   http://www.fakt.pl;

Dodaj komentarz