Pora spadania kasztanów, czyli … jesień, jesień już …

 

 

 

 

Młode liście pod spodem delikatnie omszone, sztywne na brzegach, piłkowane. Kwiaty męskie żółte, zebrane w stojące kwiatostany (kotki) a kwiaty żeńskie nieliczne, zebrane u podstawy. Kwitnie w czerwcu–lipcu. Owoce kasztanowca jadalnego to orzechy. Okrywa pokryta gęstymi, ostrymi kolcami, zawierająca 2 lub 3 nasiona. Orzech pokryty jest cienką, brązową, błyszczącą skórką z wyraźnie zachowanymi na szczycie zeschniętymi resztkami szyjek słupki.  Orzechy dojrzewają w październiku–listopadzie.

(G – Kasztany (-) [x-minus_org]

 

Coraz częściej możemy znaleźć w sklepach. Są nawet w supermarketach – ja jednak polecam te ze sklepów ekologicznych – posiadające certyfikat jakości i dające pewność, że naprawdę jemy produkt naturalny, nienafaszerowany dodatkami. Kasztany są świetnym pomysłem na przekąskę dla wegetarian – ale nie tylko.

Kasztany jadalne są wielkim przysmakiem, a do tego zdrowym.

Warto wzbogacić bądź urozmaicić swoją dietę w jadalne kasztany, ponieważ są cennym źródłem wielu składników odżywczych. Kasztany to przede wszystkim: źródło energii – ponieważ zawierają dużo skrobi; źródło błonnika – hamuje on w pewnym stopniu apetyt i nasyca na dłużej. Również ma wspaniałe właściwości regulujące pracę przewodu pokarmowego oraz pozwala oczyścić organizm z toksyn; źródło witaminy – głównie to B, E oraz K. Natomiast zawartość witaminy C nie jest w cale mniejsza niż w cytrynie; źródło cennych składników odżywczych jak białka, tłuszcze, a także minerałów: potasu, magnezu i wapnia; źródło lecytyny, która wpływa na koncentrację, poprawę myślenia, ułatwia zapamiętywanie; nie zawierają glutenu – mogą więc być spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią

Kasztany jadalne wykorzystywane są również w medycynie gdyż posiadają w sobie escynę, która ma właściwości uszczelniania ścian naczyń krwionośnych i zmniejszania obrzęków. Najwięcej ich zawierają świeże, pozbawione łupiny niedojrzałe nasiona, z których produkuje się wyciąg alkoholowy. Ponadto kwiaty, liście, nasiona i owoce zawierają flawonoidy, garbniki, cukry, kwasy polifenolowe, karotenoidy, witaminę C i związki kumarynowe.

Gorące kasztany są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Kiedyś należały do podstawowych produktów spożywczych, tak jak dziś ziemniaki. Dodawano je do zup, mięs, wypiekano z ich mąki chleb, karmiono nimi zwierzęta.

Przygotowanie jadalnych kasztanów jest proste i szybkie. W okresie jesiennym są one dostępne w prawie każdym większym markecie lub sklepie. Kluczem do dobrego przyrządzenia kasztanów jest ich jakość. Aby były odpowiednie, należy kilka z nich zważyć w dłoni. Powinny by być ciężkie – gdy są zbyt lekkie, oznacza to, że są wysuszone i najprawdopodobniej stare. Po potrząśnięciu, nie powinno się czuć, że coś się w środku porusza. Jeśli tak się dzieje, nie trzeba ich kupować.

 

 

Owoc kasztana jadalnego ma błyszczący, ciemnobrązowy kolor. Smak miąższu jest delikatny, lekko mączny i słodki… Coś między słodkim ziemniakiem a orzechem laskowym.

Jak je przyrządzić by były smaczne?

Kasztany trzeba umyć, osuszyć i naciąć ostrym nożem od strony wypukłej, robiąc nacięcie na kształt krzyża, włożyć do garnka z gorącą wodą i gotować przez około 15 minut. W tym samym czasie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200C. Po 15 minutach kasztany należy wyjąć z wody i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie, wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut. Gotowe odstawmy na kilka minut aby nas nie poparzyły. Obierajmy póki gorące – wtedy najłatwiej się obierają ze skórki. Najlepsze są jeszcze ciepłe.  Podawać je można lekko posolone albo polane miodem.

Kasztany (po umyciu) można tylko gotować, ale wtedy trochę dłużej, około 30-40 minut. Można do wody dodać odrobinę soli i liść laurowy.

Można je (po umyciu) tylko piec w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 200C .

Można je (oczywiście po umyciu) tylko prażyć na suchej patelni pod przykryciem około 10 minut.

 

A na koniec, aby jeszcze bardziej wyjaśnić jak to jest z kasztanami (albo bardziej namotać co poniektórym) powiem, że  jest jeszcze roślina, która przynajmniej z nazwy łączy się z kasztanami jadalnymi i kasztanowcami. To kasztany wodne czyli ponikło słodkie (ponikło bulwiaste). Jest to gatunek byliny z rodziny ciborowatych (turzycowatych).

 

 

Jadalne podziemne bulwy nazywane są „kasztanami” lub „orzechami”. Tylko kształtem przypominają kasztan, w rzeczywistości są warzywem. Bulwy cenione są jako składnik potraw orientalnych i wykorzystywane w kuchni chińskiej i wietnamskiej. Odznacza się chrupkością, nawet po obróbce termicznej, i łagodnym, lekko słodkawym jabłkowo-kokosowym smakiem. Zawierają błonnik, witaminę B6, B2, potas, miedź, mangan i śladowe ilości innych witamin i minerałów. Świeże owoce ponikła mają więcej zdrowych tłuszczy niż wersja puszkowana. Wykazują działania antyoksydacyjne i antyseptyczne, zawierają związek antybiotyczny zwany „puchin”, który działa w układzie immunologicznym jak penicylina.  

Gotowane kasztany wodne podawane są z sosami lub przyprawami z daniami z ryżu. Wykorzystywane są też w nadzieniu pierogów.

 

Źródło:      https://www.google.pl   http://savoryorsweet.pl;   https://pl.wikipedia.org;   http://bonavita.pl;   http://tvnmeteo.tvn24.pl

Dodaj komentarz