Za sprawą portugalskich żeglarzy zawędrowała do Indii. Z czasem stała się symbolem Indii i nikt już nie pamięta, że przywędrowała z dalekiego Meksyku, czyli … papryczka chili

Wtorek, 3 lipca – Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili

 

Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili

Papryka chili, chilli, papryka ostra to ogólna nazwa, jaką określa się owoce niektórych odmian, kultywarów (w większości klonów) i mieszańców papryki o bardzo ostrym smaku.

Do papryk chili zalicza się m.in:

aji – owoce niektórych kultywarow papryki jagodowej (Capsicum baccatum),

Papryka jagodowa najczęściej w uprawach reprezentowana jest przez dwie odmiany: podłużną żółtą Ají Limon (Lemon Drop) i dzwonkowatą czerwoną Bishop’s Crown. Tę drugą, spotkać można pod wieloma nazwami: w Polce głównie jako Zvonek lub Korona Biskupa, a ponadto nazywa się ją także Christmas Bell, Joker’s Hat, Monk’s Cap, Ubatuba Cambuci.

Korona biskupa, nasiona świątecznego dzwonka (Capsicum baccatum)

Aji Limon (Lemon Drop)

Cayenne – świeże owoce często sprzedawane są jako po prostu „papryczki
chilli”, suszone jako pieprz cayenne. Jest kultywarem papryki rocznej
(Capsicum annuum)

Papryka Cayenne (Capsicium frutescens)

Naga Jolokia – kultywar papryki habanero (Capsicum chinense),

Naga Jolokia (Capsicum chinense)

 

Jalapeño – używana jako świeża i konserwowana, kultywar papryki rocznej,

Jalapeño Peppers

 

malagueta – pochodzi od papryki rocznej,

Malagueta peppers

 

piri-piri – kultywar papryki rocznej,

Piri piri pepper

 

rocoto – grupa kultywarów pochodzących od Capsicum pubescens,

Rocoto pepper

 

Scotch bonnet – kultywar papryki habanero,

Scotch bonnet pepper

 

Tabasco – kultywar papryki rocznej, znany jest głównie jako składnik sosu Tabasco,

Tabasco pepper

 

Trinidad Scorpion Butch T – kultywar papryki habanero

Trinidad scorpion butch pepper

 

Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe. Wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry i błon śluzowych, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Silnie piekący smak, jaki odczuwamy przy doustnym spożyciu papryki chili wywołany jest przez podrażnienie zakończeń czuciowych oraz termicznych nerwów. Drogą odruchową powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych błon śluzowych i skóry oraz położonych pod nimi narządów. Kapsaicyna drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie.

Ostre przyprawy, zawierające dużą ilość kapsaicyny to prawdziwi sprzymierzeńcy w walce z dodatkowymi kilogramami. Ale nie tylko! Papryka, poza tym, że hamuje apetyt i pomaga spalać tkankę tłuszczową, działa jak prawdziwa apteczka ratunkowa. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i stymuluje układ pokarmowy. Jest szczególnie polecana osobom mającym problem z układem krążenia, ponieważ obniża poziom cholesterolu.

 

Źródło:   https://pl.wikipedia.org;   https://styl.fm;

Dodaj komentarz