Wtorek, 3 lipca – Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili
Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili
Papryka chili, chilli, papryka ostra to ogólna nazwa, jaką określa się owoce niektórych odmian, kultywarów (w większości klonów) i mieszańców papryki o bardzo ostrym smaku.
Do papryk chili zalicza się m.in:
aji – owoce niektórych kultywarow papryki jagodowej (Capsicum baccatum),
Papryka jagodowa najczęściej w uprawach reprezentowana jest przez dwie odmiany: podłużną żółtą Ají Limon (Lemon Drop) i dzwonkowatą czerwoną Bishop’s Crown. Tę drugą, spotkać można pod wieloma nazwami: w Polce głównie jako Zvonek lub Korona Biskupa, a ponadto nazywa się ją także Christmas Bell, Joker’s Hat, Monk’s Cap, Ubatuba Cambuci.
Korona biskupa, nasiona świątecznego dzwonka (Capsicum baccatum)
Aji Limon (Lemon Drop)
Cayenne – świeże owoce często sprzedawane są jako po prostu „papryczki
chilli”, suszone jako pieprz cayenne. Jest kultywarem papryki rocznej
(Capsicum annuum)
Papryka Cayenne (Capsicium frutescens)
Naga Jolokia – kultywar papryki habanero (Capsicum chinense),
Naga Jolokia (Capsicum chinense)
Jalapeño – używana jako świeża i konserwowana, kultywar papryki rocznej,
Jalapeño Peppers
malagueta – pochodzi od papryki rocznej,
Malagueta peppers
piri-piri – kultywar papryki rocznej,
Piri piri pepper
rocoto – grupa kultywarów pochodzących od Capsicum pubescens,
Rocoto pepper
Scotch bonnet – kultywar papryki habanero,
Scotch bonnet pepper
Tabasco – kultywar papryki rocznej, znany jest głównie jako składnik sosu Tabasco,
Tabasco pepper
Trinidad Scorpion Butch T – kultywar papryki habanero
Trinidad scorpion butch pepper
Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe. Wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry i błon śluzowych, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Silnie piekący smak, jaki odczuwamy przy doustnym spożyciu papryki chili wywołany jest przez podrażnienie zakończeń czuciowych oraz termicznych nerwów. Drogą odruchową powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych błon śluzowych i skóry oraz położonych pod nimi narządów. Kapsaicyna drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie.
Ostre przyprawy, zawierające dużą ilość kapsaicyny to prawdziwi sprzymierzeńcy w walce z dodatkowymi kilogramami. Ale nie tylko! Papryka, poza tym, że hamuje apetyt i pomaga spalać tkankę tłuszczową, działa jak prawdziwa apteczka ratunkowa. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i stymuluje układ pokarmowy. Jest szczególnie polecana osobom mającym problem z układem krążenia, ponieważ obniża poziom cholesterolu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org; https://styl.fm;