Sobota, 16 grudnia – Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą
Maryla Rodowicz – Czekolada
Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą
Baaaaaaaaaaardzo czekoladowe święto.
Czekolada powoduje wydzielanie endorfin, produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, poprawiających nastrój i łagodzących ból. Ale zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka czekolady powinna wynosić maksymalnie 50 g. Zawiera pewną ilość substancji wykazujących działanie psychoaktywne, takie jak:
- kofeina – ten sam stymulant, który zawarty jest w kawie, występujący jednak w czekoladzie w niewielkich ilościach (5–10 mg w tabliczce)
- teobromina – aktywna biologicznie pochodna ksantyny, główny alkaloid charakterystyczny dla czekolady. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.
- anandamid – psychoaktywny endokannabinoid
- fenyloetyloamina
Czekolada jest szkodliwa dla wielu zwierząt (koni, psów, kotów i papug) – nie pokrywajmy ich więc dzisiaj czekoladą! Wszystko inne – koniecznie!
Źródło: https://pl.wikipedia.org;