Jesteś słodka, jesteś lekka, zawsze tam, gdzie trzeba. I wciąż humor mi poprawiasz, gdy mnie spotka bieda, czyli … czekoladowe święto.

Sobota, 16 grudnia – Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą

 

 

Maryla Rodowicz – Czekolada

Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą

 

Baaaaaaaaaaardzo czekoladowe święto.

Czekolada powoduje wydzielanie endorfin, produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, poprawiających nastrój i łagodzących ból. Ale zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka czekolady powinna wynosić maksymalnie 50 g. Zawiera pewną ilość substancji wykazujących działanie psychoaktywne, takie jak:

  • kofeina – ten sam stymulant, który zawarty jest w kawie, występujący jednak w czekoladzie w niewielkich ilościach (5–10 mg w tabliczce)
  • teobromina – aktywna biologicznie pochodna ksantyny, główny alkaloid charakterystyczny dla czekolady. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.
  • anandamid – psychoaktywny endokannabinoid
  • fenyloetyloamina

Czekolada jest szkodliwa dla wielu zwierząt (koni, psów, kotów i papug) – nie pokrywajmy ich więc dzisiaj czekoladą! Wszystko inne – koniecznie!

 

 

 

 Źródło:   https://pl.wikipedia.org;

Dodaj komentarz