Within Temptation – Mother Earth
Międzynarodowy Dzień Matki Ziemi
Wielu z nas ma swój kawałek ziemi, ale jeszcze więcej osób o swojej własnej ziemi marzy. Ludzie pragną osiedlać się bliżej natury, korzystać z jej uroków, a wielu pragnie, aby również z tej ziemi żyć.
Stając się właścicielami ziemi, pamiętajmy, że jesteśmy nimi jedynie na chwilę. Nie niszczmy jej bezmyślnie, pozwólmy, aby służyła ona następnym pokoleniom. Najlepiej, jeśli pozostawimy ją w stanie lepszym niż zastaliśmy – żyźniejszą, czystszą, bardziej bioróżnorodną. Pamiętajmy, że najlepszy efekt osiągniemy będąc sługami i strażnikami ziemi, działającymi dla dobra jej, a przy okazji i swojego, a nie bezwzględnymi wyzyskiwaczami pragnącymi szybkich zysków bez oglądania się na konsekwencje. Własna ziemia to trochę tak jak własna matka, którą należy szanować i kochać, a ona nam to z nawiązką zawsze odwzajemni.
Międzynarodowy Dzień Matki Ziemi (International Mother Earth Day) to święto obchodzone 22 kwietnia, ustanowione w 2009 roku przez ONZ z inicjatywy Boliwii. Jego głównym celem jest podnoszenie świadomości społeczeństwa w kwestii ochrony środowiska i zwrócenie uwagi na to, że Ziemia jest naszym wspólnym domem, o który musimy dbać i za który bierzemy odpowiedzialność. Ważną rolą tego dnia jest próba osiągnięcia równowagi pomiędzy potrzebami ludzi a dobrem naszej planety. Wzrost świadomości środowiskowej ludzi ma bardzo duże znaczenie dla przyszłości ziemi i dla tego, w jakich warunkach będą żyły następne pokolenia.
Obchody stanowią okazję do podniesienia na całym świecie świadomości społecznej na stawiane wyzwania w zakresie dobrobytu planety i całego życia na niej, mając na uwadze m.in. ochronę klimatu i jej zrównoważony rozwój, gdyż konsekwencją niegospodarności społeczeństw i nadmiernej eksploatacji planety jest degradacja ekosystemów.
Dzień „Fasolkowych” Cukierków Jelly Bean
Jelly beans to rodzaj słodyczy o kształcie fasolek z miękką powierzchnią i żelowym wnętrzem, które są dostępne w wielu różnych smakach. Wyrób składa się głównie z cukru.
Prekursorem jelly beans, który zainspirował swoim gumowatym wnętrzem był rachatłukum, środkowowschodni smakołyk wykonany z miękkiej galaretki oraz pokryty cukrem pudrem. Jednakże ogólnie uważa się, że jelly beans pojawiły się najpierw w 1861 roku, kiedy bostoński cukiernik, William Schrafft, przekonał ludzi, aby wysłali jego wyrób do żołnierzy podczas wojny secesyjnej.
Jelly Bean – cukierki w kształcie fasolek w przeróżnych kolorach, a każdy z nich w innym smaku. Smaki te dzielimy na te pyszne i te ohydne. Pierwsze smaki fasolek jelly bean to:
- Bardzo Wiśniowy
- Piwo Korzenne
- Cream Soda
- Mandarynka
- Zielone Jabłko
- Cytryna
- Lukrecja
- Winogrono
Bean Boozled to mieszanka tradycyjnych smaków Jelly Beans pomieszanych ze zwariowanymi aromatami z życia codziennego. Mieszanka ta została skomponowana w taki sposób, aby osoba spożywająca nie wiedziała jaki smak degustuje. Cukierki występują w parach i mają taki sam kolor. Zjadając zielony cukierek nigdy nie wiemy czy trafimy na limonkę czy… no właśnie, poniżej zestaw par:
- Limonka vs. Skoszona trawa
- Tutti-Frutti vs. Śmierdzące skarpety
- Popcorn maślany vs. Zepsute jajko
- Trzy jagody (borówka, truskawka, jeżyna) vs. Pasta do zębów
- Brzoskwinia vs. Wymiociny
- Budyń czekoladowy vs. Psie jedzenie
- Soczysta gruszka vs. Glut z nosa
- Kokos vs. Pieluszka niemowlaka
W Stanach Zjednoczonych organizuje się prywatki a nawet zawody, gdzie w szranki stają osoby podejmując wyzwanie. Najpierw cukierki trzeba przesypać do innego naczynia (np. miseczki). Następnie dwie osoby pobierają fasolkę o takim samym kolorze. To jak zareagują świadczy która z nich wylosowała smak tradycyjny, a która z życia codziennego. Pyszna zabawa!
Źródło: https://pl.wikipedia.org; https://permisie.pl; https://sklep.kuchnieswiata.com.pl;