Nieraz trzeba ruszyć głową, aby mądrze żyć i zdrowo, czyli … ekologicznie znaczy logicznie

Czwartek, 20 września – Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka

 

Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka

O tym święcie pisałam (TUTAJ) .

 

A dzisiaj, idąc za ciosem, kontynuuję temat rolnictwa ekologicznego.

 

Rolnictwo ekologiczne w Polsce ma ponad półwieczną tradycję. Pierwsze w kraju gospodarstwo ekologiczne założył w 1930 roku w Szelejewie senator Stanisław Karłowski. Prowadził on produkcję w duchu biodynamicznym tym samym, który w Kobierzycach promował Rudolf Steiner. Wojna przerwała rozwój tej metody gospodarowania na ponad trzydzieści lat. Dopiero inż. Julian Osetek, na początku lat sześćdziesiątych, jako jedyny w kraju prowadził swoje gospodarstwo biodynamiczne w Nakle nad Notecią. Na bazie jego doświadczeń i dzięki zaangażowaniu kadry naukowej SGGW w Warszawie, prof. Mieczysław Górny postawił naukowe podstawy rolnictwa ekologicznego w Polsce. We wrześniu 1989r. zarejestrowano w Polsce pierwsze Stowarzyszenie Producentów Metodami Ekologicznymi EKOLAND. Od tego czasu liczba gospodarstw ekologicznych stale wzrasta.

 

 

Ekologiczna metoda gospodarowania jest dość młodą dziedziną w Polsce, ale pomimo krótkiego czasu, jaki minął od jej wprowadzenia można śmiało powiedzieć, że perspektyw dla jej rozwoju jest, co najmniej kilka. Wśród nich można wymienić takie jak: rosnąca troska o zdrowie własne i rodziny przekładająca się na kupno bezpiecznych, bo wytwarzanych wg ścisłych zasad produktów rolnictwa ekologicznego, wzrost troski o stan naszego środowiska, „naturalny” smak ekologicznych produktów. Czynniki te przekładają się na rosnący popyt na ekoprodukty, co znowu zachęca polskich rolników do przestawiania się na ekologiczną metodę gospodarowania. Rozwojowi rolnictwa służy także kampania prowadzona przez MRiRW od listopada 2006 roku, która ma informować Polaków o korzyściach wynikających z produkcji ekologicznej, zachęcić rolników do przestawiania się na produkcję ekologiczną i wypromować ekologiczne produkty wśród polskich konsumentów żywności. Jednak najskuteczniejszym bodźcem do rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce wydaje się być strach Polaków przed żywnością transgeniczną, a ponieważ rolnictwo ekologiczne odrzuca wszelkie formy modyfikacji genetycznej, polscy konsumenci chcąc uniknąć zakupu takiej żywności będą coraz częściej sięgać po produkty wyprodukowane metodami ekologicznymi.

 

Wielką kontynuatorką idei ekologicznego gospodarowania jest rolniczka, góralka, prezes Stowarzyszenia BESTPROEKO – Anna Bednarek, od 2015 Kierownik Centrum Integracji Społecznej w Jeleśni.

 

ROLNICTWO EKOLOGICZNE – Z WIZYTĄ U ANNY BEDNAREK – 16.08.2017 r.

Więcej o działalności Pani Anny można dowiedzieć się także (TUTAJ)

Propagatorem ruchów związanych z ochroną polskiej wsi jest również Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi. Jej prezes Sir Julian Rose, to angielski szlachcic i posiadacz ziemski, zakochany w polskiej kulturze i tradycji oraz polskim środowisku przyrodniczym. Zafascynowany pracowitością, zaradnością i umiejętnościami polskich rolników, którzy „jak trzeba to sobie z każdym problemem sami poradzą”. I Jego żona, która tę miłość do Polski zaszczepiła, Pani Jadwiga Łopata, pierwsza polska laureatka prestiżowej Nagrody Goldmana (zwanej ekologicznym Noblem).

Obecnie realizują wielki projekt po nazwą „Słoneczna Polska”, którego celem jest promowanie gospodarstw eko-agroturystycznych, które nie tylko produkują dobrej jakości żywność ale również dbają o środowisko naturalne, korzystając z odnawialnych źródeł energii.

W swojej działalności informują o zagrożeniach wynikających z wprowadzenia upraw GMO (genetycznie modyfikowane organizmy), o zaletach małych, ekologicznych gospodarstw rolnych oraz o szkodliwym, biurokratycznym dyktacie Unii Europejskiej.

Jadwiga Łopata & Julian Rose na 15-lecie ICCP – wywiad dla NTV – 7.03.2017

Zachęcam do samodzielnego zgłębiania tych tematów.

 

Źródło:   http://www.biodynamiczny.pl;   http://yadda.icm.edu.pl;   http://krainarumianku.pl;

Dodaj komentarz