Sobota, 7 lipca – Światowy Dzień Czekolady, Międzynarodowy Dzień Spółdzielczości,
Światowy Dzień Czekolady
O tym ulubionym przysmaku mojej starszej córki miałam przyjemność pisać już (TUTAJ) i (TUTAJ)
Czekolada powoduje wydzielanie endorfin, produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, poprawiających nastrój i łagodzących ból. Dlatego od czasu do czasu nie należy przejmować się jej wysoką wartością energetyczną tylko delektować rozkosznym smakiem i aromatem z uśmiechem na ustach. A pozyskane kalorie najlepiej spalić w rytm pełnego energii utworu „Chocolata”.
SEYA – Chocolata ( Official Video )
Namawiam do świętowania tego dnia, tym bardziej, że za 30 lat czekolada może się stać tylko słodkim wspomnieniem.
Zdaniem ekspertów z National Oceanic and Atmospheric Administration – agencji rządowej zajmującej się monitorowaniem klimatu i prognozami pogody, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że kakaowce do 2050 roku mogą zniknąć z powierzchni naszej planety. Wszystko przez zmiany klimatu.
Międzynarodowy Dzień Spółdzielczości
Międzynarodowy Dzień Spółdzielczości (International Co-operative Day – ICA) to coroczne święto obchodzone w pierwszą sobotę lipca ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 1994 roku. Upamiętnia powstanie w 1895 roku Międzynarodowego Stowarzyszenia Spółdzielni.
W 1995 roku Sejm Rzeczypospolitej Polskiej proklamował dzień 1 lipca dniem spółdzielczości. W Polsce Międzynarodowy Dzień Spółdzielczości obchodzony jest od 1925 roku.
Źródło: https://pl.wikipedia.org; fragment tytułu – Carole Matthews, „Klub Miłośniczek Czekolady”