Środa, 19 września – Dzień Dzikiej Flory, Fauny i Naturalnych Siedlisk, Międzynarodowy Dzień Mówienia jak Pirat, Dzień Emotikona, Dzień Pracowników Służby BHP
Dzień Dzikiej Flory, Fauny i Naturalnych Siedlisk
Międzynarodowy Dzień Mówienia jak Pirat
Dzień Emotikona
Dzień Pracowników Służby BHP
to święta nietypowe, które właśnie dzisiaj należy świętować. Wszystkich zainteresowanych nimi zapraszam (TUTAJ) .
A teraz szybciutko przechodzę do kontynuowania wczorajszego postu o zdrowej żywności, w którym obiecałam Wam przybliżyć
Producentów Zdrowej Żywności
Mieczysław Babalski – Pierwszy rolnik ekologiczny w Polsce
Od 1986 roku Państwo Aleksandra i Mieczysław Babalscy prowadzą 9 hektarowe certyfikowane gospodarstwo ekologiczne. Znajduje się ono w województwie Kujawsko – Pomorskim we wsi Pokrzydowo na Pojezierzu Brodnickim. Przy gospodarstwie istnieje Wytwórnia Makaronu BIO, która przetwarza produkty zbożowe pochodzące z upraw ekologicznych.
Obecnie gospodarstwo Aleksandry i Mieczysława Babalskich odwiedza około 3 tys. osób rocznie, by zobaczyć, jak uprawiać rośliny bez środków chemicznych. Zostało ono bowiem wpisane na krajową listę gospodarstw demonstracyjnych. Jest bazą dydaktyczną, z której korzystają uczniowie średnich szkół rolniczych, studenci, jak i farmerzy z całego kraju.
W budynkach położonych nieopodal siedliska Babalskich działa niewielki młyn. Mieli dziennie około 2 ton ekologicznych zbóż. To tam powstają mąki (pszenna, pszenna graham, żytnia, orkiszowa, jęczmienna, owsiana i gryczana), kasze (jęczmienna, orkiszowa, z płaskurki lub z samopszy i gryczana), płatki zbożowe i otręby. Z łusek zbóż produkowane są natomiast poduszki i materace.
W Pokrzydowie Babalscy mają ponadhektarowy sad, w którym rośnie 70 odmian starych jabłoni (m.in. grafsztynek, cesarz wilhelm, kosztela i reneta), grusz, śliw i czereśni. Uprawiane są bez grama sztucznego nawozu i chemicznych środków ochrony roślin i smakują rewelacyjnie.
Babalscy hodują czerwone polskie krowy i kury zielononóżki. Angażują się w działanie Stowarzyszenia Dla Dawnych Odmian i Ras oraz Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN.
W 1990 r. Babalscy dostali atest Ekolandu nr 90001 (pierwszy w Polsce). Obecnie mają certyfikat rolnictwa ekologicznego wydany przez Agro Bio Test (PL EKO 07 90001). W 2010 r. Aleksandra i Mieczysław Babalscy zostali zwycięzcami najpierw etapu wojewódzkiego, a potem ogólnopolskiego konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii „ekologia-środowisko” organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Od 2012 r. są członkiem Regionalnej Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze”.
To, po jakie produkty sięgamy jest znaczące dla naszego zdrowia – zapewnia Mieczysław Babalski . Dlatego warto zrezygnować z żywności konwencjonalnej, na rzecz produktów ekologicznych. Żywność ekologiczna staje się modna, ale to nie moda, tylko konieczność. W produktach konwencjonalnych jest coraz więcej środków chemicznych, które bardzo źle wpływają na nasze zdrowie. Największym zagrożeniem dla wszystkich mieszkańców Ziemi jest roundup zawierający glifosat – związek, który miał się rozkładać w glebie, a się nie rozkłada. Wszyscy go mają już w moczu, jest we wszystkich produktach i wodzie pitnej, niedawno wykryto go w niemieckim piwie. Glifosat niszczy nasz układ moczowy i rozrodczy a opryskiwane nim są nie tylko chwasty ale i zborze, bo powoduje jego dojrzewanie.
Rolnictwo ekologiczne polega na tym, że nie stosuje się nawozów i środków chemicznych, ale pewne reguły powodujące, że rośliny w gospodarstwie dobrze się czują i nie zagłuszają ich chwasty. A chwasty to zioła, które leczą glebę. Na 1 m kw. w warstwie ornej gleby może być około miliona nasion. One kiełkują tylko wtedy, gdy gleba sobie tego życzy. Jak jest problem z jakimś chwastem, trzeba się zastanowić, co jest tego przyczyną. Tak samo jest z chorobami i szkodnikami. To są strażnicy przyrody, niszczą to, co nie powinno być pokarmem dla organizmów wyższych. Gdy roślina jest upośledzona, słaba, nie może sobie dać rady, powinna być zniszczona, my nie powinniśmy takiej rośliny jeść. A w rolnictwie konwencjonalnym takie rośliny sztucznie się podtrzymuje przy życiu.
Dużym problem w rolnictwie konwencjonalnym jest zaprawianie ziarna. Bardzo niekorzystnie wpływa to na zdrowotność roślin. Gdy zaprawione nasiono dostanie się do gleby, jego łupina lub łuska nie są rozkładane przez bakterie i grzyby glebowe i informacja o naturalnym sposobie obrony z nasiona nie jest przekazywana nowej roślinie. Bo łupina ma podobne działanie jak wrodzona odporność i siara u ssaków. To właśnie za jej pośrednictwem przekazuje się odporność i zabezpiecza przed chorobami i szkodnikami. To jest filozofia rolnictwa ekologicznego. Gdyby ono było łatwe i proste, wszyscy gospodarze tak by już uprawiali.
Jak mamy grypę, nie sięgamy po tabletki tylko po miód z propolisem. To jest naturalny antybiotyk. Na ogół wszystko, co wokół nas rośnie, ma jakiś cel do spełnienia. Mniszek to roślina lecząca wątrobę. Ojciec Klimuszko pisał: „jak masz problem z wątrobą, zjadaj codziennie siedem liści mniszka lekarskiego przez siedem dni i zapomnisz, że masz chorą wątrobę”. Gdy wątroba jest czysta i dobrze funkcjonuje, nie gryzą komary, ponieważ krew jest dobrze oczyszczona. Kolejną rośliną bardzo przydatną jest wszędzie rosnący podagrycznik, który leczy dnę moczanową, kościec. Jego liście smakują trochę jak nać pietruszki. Krwawnik jest dobry na nerki, morwa na cukier. Natura cały czas pokazuje, co należy robić. Na jednym metrze kwadratowym jest milion nasion i kiełkują tylko te, które gleba sobie życzy. Gdy gleba ma problem, pobudza do kiełkowania chwasty, które ją oczyszczą.
To jest tak proste, że aż nieprawdopodobne, a prawie wszyscy stosują środki chemiczne.
Wywiad z Panem Mieczysławem Babalskim o zdrowiu, życiu i jedzeniu.
Tadeusz Rolnik – Niebieszczany (koło Sanoka)
Gospodarstwo ekologiczne Tadeusza i Agnieszki Rolnik, zajmuje się uprawą na ziarno: pszenicy orkisz, pszenicy samopszy i pszenicy płaskurki.
Prowadzi plantacje nasion roślin miododajnych jak przegorzanu, nostrzyka białego, nostrzyka żółtego i gryki. Oferuje ekologiczne produkty i półprodukty ze starych odmian zbóż, rośliny miododajne i lecznicze z ekologicznej plantacji, produkty pszczele (miód, miód nostrzykowy na udrażnianie żył, pyłek i pierzga) oraz prowadzi porady dietetyczne.
orkisz
W poradach dietetycznych bazują na leczeniu jedzeniem.
https://youtu.be/QYbbbgr-sO0
Rozmowa z Tadeuszem Rolnikiem z Niebieszczan w Bieszczadach
https://youtu.be/fecvG1h1oIk
CAŁA POLSKA PIECZE CHLEB – Tadeusz Rolnik – 25.08.2017 r.
Ryszard Wagner – Gospodarstwo Ekologiczne Wagnerówka
Gospodarstwo ekologiczne państwa Krystyny i Roberta Wagnerów położone jest w bardzo atrakcyjnej części Dolnego Śląska, skąd bardzo blisko do zabytkowego Paczkowa oraz Kotliny Kłodzkiej. Znajduje się w Lubnowie na Wysoczyźnie Ziębickiej.
Gospodarstwo koncentruje się na sprzedaży świeżych owoców i warzyw. W sezonie letnim nadwyżki owoców i warzyw są przetwarzane. Do przetworów stosowane są dodatki dobrej jakości między innymi cukier trzcinowy (z certyfikatem ekologicznym) oraz octy winne lub owocowe. Dużą część przetworów stanowią kiszonki i zakwasy (kiszone ogórki, patisony, cukinia, sałatki warzywne oraz żur z mąki żytniej).
Gospodarstwo Wagnerów od 2004 roku może się pochwalić certyfikatem gospodarstwa ekologicznego. Należy też do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. W 2010 r. zdobyli I miejsce w województwie dolnośląskim w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii „ekologia – środowisko”. Otrzymali również liczne nagrody w zmaganiach kulinarnych, m.in. Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, Najlepszy Smak Dolnego Śląska i w konkursie na najlepszą potrawę z dyni. Ich warzywa, owoce i przetwory są doskonale znane dolnośląskim szefom kuchni. Wśród przetworów można znaleźć cukinię w chilli, patisony w chilli, patisony, konfiturę aroniowo-gruszkową, cukinię w zalewie octowej, powidła śliwkowe, kapustę kiszoną z chrzanem, patisony w zalewie octowej, sok z aronii i pigwowca, cukinię kiszoną oraz sałatkę z cukinii. Posiadają w sprzedaży sadzonki truskawki z uprawy ekologicznej.
Organizują szkolenia, spotkania integracyjne, pokazy, a także cyklicznie spotkania otwarte dla osób zainteresowanych ekologicznym gospodarowaniem.
https://youtu.be/D8CZQMvicn0
Wiosna a ekologiczne rolnictwo – Robert Wagner – 9.03.2016
Szlaku kulinarnym „Smaki Dolnego Śląska”
Źródło: http://torun.wyborcza.pl; www.rolapis.pl; http://smakidolnegoslaska.pl;
Bardzo interesujący artykuł. Pozdrawiam cieplutko
Dziękuję za komentarz 🙂